Danmarksresan

Aktiva seniorers resenärer har varit i Danmark. De for först med buss till Helsingborg och tog där färjan över till Helsingör. Man kan säga att resan började med ett besök hos ”den lille havfrue” i Köpenhamn. Därefter for de vidare till Roskilde där vikingaskeppsmuseet och den fantastiska domkyrkan där 39 kungliga personer är begravda fick besök. Den nuvarande drottningen Margerete har sin gravplats där också, men hennes man prins Henrik ville inte vara med där, så hans aska är strödd på andra ställen i Danmark.

Efter en god natts sömn på hotell for gruppen vidare till Odense via Stora Bältbron. H C Andersen är ju född där och två hus som han bott i som barn besöktes. Memphis Mansion i Randers är ett museum som är uppbyggt precis som Elvis hus, Graceland i Memphis. Huset är fullt av bilder och affischer och prylar som han ägt, men inte så hemlikt.  Efter en lång bussresa nåddes målet, ett hotell i Aalborg.

Blomsterparken Jespers hus var målet för följande dag. En fantastiskt vacker park med massor av olika växter och fantastiska arrangemang med suckulenter. Alla var mäkta imponerade. Efter återkomsten till Aalborg hade alla möjlighet att idka sightseeing i den vackra staden och besöka de berömda gatorna och husen.

Ett besök på Skagen är ett måste när man besöker norra Jylland. Att se de två haven mötas är en minnesrik upplevelse. Råbjerg Mile var ett annat intressant utflyktsmål. Området kallas för den danska öknen och innehåller den största vandrande sanddynen i Danmark. Den rör sig 15 meter varje år sedan 1500-talet. Den höga sanddynen erbjöd en strålande utsikt.

En lugn resa med färja övertill Göteborg och en bussresa hem avslutade en mycket trevlig resa.

//Kristina Segerfeldt