Aktuellt

Aktuellt

Besök på Benders.

Vi var ett gäng på 28 personer som med egna bilar åkte till Benders i Edsvära.

Besöket började med information om företaget av VD Mats Jakobsson.

Han berättade bland annat om att Benders startade 1960 av Karl-Erik Bender. Idag ägs företaget av hans barn och barnbarn som ett rent familjeföretag.

Foto: Gunnar ”Charlie” Håkansson

Efter föredraget gick vi ut i fabrikslokalerna och såg hur takpannorna tillverkades. Allt var helautomatiskt och pannorna kom till i en rasande fart.

Vi fick tillfälle att ställa frågor om företaget och dess tillverkningen.

Vi fortsatte till Stall Palema där vi fick se några hästar under träning.

Foto: Madeleine Andersson

Inne i stallet berättade en tjej hur de skötte om hästarna. Det krävs ordning och reda för att hästarna ska trivas och därmed visa bra resultat på travbanorna.

Foto: Madeleine Andersson

Efter besöket åkte nästan hela gänget till Lumber&Karle för lunch.

// Gunnar ”Charlie” Håkansson

Upptaktsmöte

Aktiva Seniorer hade sitt första möte för hösten den 31/8 i Hyringa Längnums bygdegård.

Ordförande Britt-Marie Håkansson hälsade alla välkomna till ett 90-tal personer

Bengt Herrman kåserade om London och föreningen bjöd på kaffe, ett antal lotterier fanns också.

Styrelsen presenterades och informerade om höstens aktiviteter.

Höstens studiecirkel handlar om Värmland

Studiebesök på Benders

Resa till Vingåker med Jerry Williams tema

Resa till Vara Konserthus med musik en eftermiddag

Höstfest i oktober

Madeleine Andersson

Landskapsresa till Blekinge 2023

Dag 1.

Ett elakt regnväder och mycket blåst följde oss 47 aktiva seniorer som åkte på årets landskapsresa till Blekinge.

Med Ingemar Enström som chaufför blev det första stoppet vid Risa strax före Jönköping.

Färden gick vidare genom Småland och till glasriket i Kosta där vi stannade för lunch. Vi hade också gott om tid att handla och se oss omkring i glasrikets shoppingcenter.

Resan gick vidare förbi Tingsryd till folkhögskolan i Bräkne Hovby. Där tog Ulrika Berg och två vaktmästare emot oss. Hon hälsade oss välkomna och försökte inviga oss i nyckeltaggarnas underbara värld.

Vi bodde i nybyggda hus och de var ganska spartanskt inredda, framför allt sängarna som inte var direkt anpassade för gamla seniorer.

Under middagen berättade Ulrika om skolan som var 3:e äldsta i Sverige och startades 1869. Nu drivs den i regionens regi.

Dag 2.

Första besöket idag blev Björketorpstenen, 4 meter hög. Den har en ovanlig inskription, en förbannelse som lyder ”Mäktiga runors hemlighet dolde jag här, kraftfulla runor. Den som bryter detta minnesmärke skall ständigt plågas av arghet. Svekfull död skall träffa honom. Jag spår fördärv.” Även två andra stenar finns där och de bildar en triangel med denna runsten.

Foto: B-M Håkansson

Andra besöket blev länsmuseet i Karlskrona, dessa två besök blev i stället för en skärgårdstur med båt. Den gick inte att genomföra pga vinden. Det blåste så mycket att även Polenfärjorna låg kvar i hamn.

Vi fortsatte med en stadsrundtur där bl.a Amiralitetskyrkan och Rosenbom vid kyrktrappan fick ett besök. Rundturen avslutades vid Marinmuseet för lunch och besök på de olika våningarna med sjöhistoria, havsbottenmiljön och Ubåtshallen. I Ubåtshallen ligger det 2 ubåtar, den gamla Neptun och en nyare i Najaden klassen. Den kunde man gå in i, men kön var lång så alla hann inte med det. Vi tittade även in i hallen för allmogebåtar.

Färden gick vidare till Konstantinopel där vi besökte kyrkan med sina speciella väggmålningar. En promenad i hamnen hanns med också.

Konstantinopel kyrka. Väggmålning. Foto: B-M Håkansson

Nästa stopp blev vid stenen som restes efter slaget vid Brömsebro. Vädret stod oss bi så det fungerade fint att se på platsen från alla håll.

Dag 3.

Idag styrde vi kosan västerut mot Ronneby och besök i Heliga korskyrkan, en gammal kyrka med anor från 1100-talet. Vi fortsatte med en kortare promenad genom det gamla Ronneby.

 Sedan gick färden vidare till Ronneby brunn där vi fick besöka kallbadhuset, här har man samlat mycket materiel till ett blivande museum.

 Vi fick även dricka brunn, som är en gammal metod för att bota all slags sjukdom och krämpor. Vattnet var mycket järnhaltigt och smakade därefter. Vi fick tid att se oss omkring i den vackra parken med alla dess rododendron. Vi får åka dit en gång till när de blommar.

Saknas på bilden gör M Torell. Foto: Jan Vinberg

Vi fortsatte mot Karlshamn och en stadsrundtur, vi såg bland annat det kända utvandrarmonumentet av Karl-Oskar och Kristina. Ett besök i Skottsbergska gården som är en köpmansgård byggd 1766. Runt hörnet i samma kvarter besökte vi Punschmuseet. Detta är Sveriges enda punschmuseum.

Efter många besök och intryck avslutade vi dagen med en tre rätters middag på Eriksbergs Hotell & Safaripark. Rundturen i parken blev inte av, men vi såg vildsvin med kultingar, hjortar som betade intill vägen ändå.

Dag 4.

Mindre blåst och lite mer blå himmel möter oss när vi åker till Mörrums ån och Laxens hus. Vi delas upp i två grupper. En fick lyssna på en sägen om ett julottebesök som inte gick som det brukar. Den andra gruppen fick info om laxfiskets ”underbara värld” med allt vad det innebär.

Staty vid Laxens hus. Foto: B-M Håkansson

Dagens lunch serverades i Jämshögs folkhögskola där även rektorn informerade oss om skolan.

Sista besöket för denna resa var Jämshögs hembygdsgård. Där finns ett skolmuseum och utställning om författarna Harry Martinsson och Sven Edvin Salje.

Efter detta besök vände vi hemåt igen. Ingemar har som vanligt sett till att vi kommit fram på allra bästa sätt.

 Vi har haft bra guider med stor inlevelse och kunskap i sitt område. Logistiken med allt vad det innebär har fungerat mycket bra. Ett stort tack till samordnare Ulrika Berg och våra kontakter med henne Barbro Ljunge och Kristina Segerfeldt.

// Gunnar ” Charlie” Håkansson

Vättern runt

Vättern runt var målet för en resa med ett fyrtiotal aktiva seniorer en strålande vacker dag i maj. Resan gick först till Karlsborg, där guiden Berit Johansson berättade mycket engagerat om vad som hänt med alla militära byggnader som blivit tomma. Sedan gick färden till Olshammar för fika och ett besök i Birgittakyrkan.

Foto: B-M Håkansson

Resan fortsatte till Vadstena där hela sällskapet gick runt i centrum och tittade på andra intressanta byggnader i staden. Kvällen avslutades med en middag på klosterhotellet innan alla drog sig tillbaka till folkhögskolan för en god natts sömn

Foto: B-M Håkansson

Dag två började med ett besök på Ellen Keys Strand. Den villan lät Ellen Key bygga och där bodde hon de sista åren av sitt liv. Hon ville sedan att huset skulle få användas av trötta husmödrar som behövde semester och så används den än i dag. Ett besök vid fågelsjön Tåkern och besök i en chokladbutik hanns också med innan färden gick tillbaka till Grästorp

Foto: B-M Håkansson

De fantastiska vårdagarna bjöd på syrener i överflöd och många vackra gröna färger på växtligheten som en extra bonus under färden runt sjön Vättern.

// Kristina Segerfeldt

Studiebesök Stallberg Lantbruk

Denna gång var vi 30st som hade hörsammat kallelsen och i egna bilar tog vi oss till Stallberg Lantbruk.

Gården drivs av bröderna Mats och Tomas Larsson. Mats Larsson var vår guide.

Han började med att visa oss en stor hall som kallades Foderköket. Där fodret blandades helautomatisk och sedan kördes ut med robotar till korna och fördelades till var och en. 480 mjölkkor samt ungdjur och kalvar fick sin mat så här.

Åtta robotar sköter om mjölkningen.

Den här dagen var även ett arbetslag där och hade klöv-verkning. Det kan se lite brutalt ut men nödvändigt för kornas välbefinnande.

Det är ägarna samt 12 anställda som sköter om driften på gården.

Ett stort tack till ägarna för ett fint och lärorikt studiebesök.

Efter besöket fortsatte 19st till Nordpolen Vara, för att avnjuta en förbeställd lunch.

Vid pennan

Gunnar ”Charlie” Håkansson

Bildvisning med Jan ”Gnistan” Vinberg.

65 aktiva seniorer kom till samlingssalen där vår medlem Jan Vinberg visade bilder från 2014 och framåt. Bilderna var från resor vi gjort i Sverige och även utomlands genom åren. Det blev en trevlig eftermiddag där många kom att känna igen sig på bilderna.

Under pausen serverades ostfralla, kaffe och kaka.

Det visade sig att det fanns massa bilder kvar och de får vi ta vid ett senare tillfälle.

// Gunnar ”Charlie” Håkansson

Aktiva seniorer iFocus

Vi var ett 25tal seniorer som besökte iFocus filmstudios i Främmestad.

De som visade oss runt i lokalerna var Ronnie och Maria Brolin. De äger anläggningen och verksamheten. Det finns 3000 kvm för konferenser, kulturupplevelser, mötesrum, konserthall och studios för kreativt lärande.

Kursverksamheten består av filmkollo med veckokurser under sommaren. Detta gäller barn i åldrarna 10–17 år. Man tar emot 900–1100 elever under dessa veckor. Årets kollo var snart fullt av ansökande från hela landet och även några från utlandet.

Numera kör man även ett seniorkollo på hösten med ett 100tal deltagare under några veckor.

Det finns för närvarande 147 bäddar, men fler byggs.

Det var ett mycket lärorikt besök som vi har i vår närhet och vet så lite om.

Efter besöket åkte de flesta till Liljedahls i Nossebro för att äta lunch.

Mätt och belåten.

// Gunnar ”Charlie” Håkansson

Program Blekinge resan

Måndag 7 augusti

Avresa 08.00 från Hantverksstôva, 08.10 Lions Magasinet med Enströms Buss

Medtag eget fika.

Lunchbuffé Matmagasinet Kosta Boda, där det finns möjlighet att besöka glasbruket.

16.00-16.30 Ankomst och inkvartering på Blekinge folkhögskola, Bräkne-hoby.

17.00 Kvällsmat på skolan

Efter det gör vi en rundvandring på skolan för att bekanta oss med omgivningarna och därefter blir det kvällskaffe.

Tisdag 8 augusti

Frukost på skolan.

Idag går resan mot Karlskrona.

Vi åker först in till Fisktorget i Karlskrona där vi tar en förmiddagsfika innan vi stiger på M/F Ljungskär för en rundtur runt Karlskrona, dess skärgård och Världsarvet, på ca 2 timmar.

Det finns guidning i högtalare under turen. Vill man kan man ladda ner en app i sin smartphone och få guidningen där. Då bör man ha hörlurar till sin telefon. I appen ser man också det som sägs, så det kan vara ett bra alternativ för de som har svårt att höra.

Sedan åker vi till Marinmuseum där vi intar vår lunch på restaurang Skeppsgossen, som serverar en blekingsk buffé med bl.a. kroppkakor, stekt sill, raggmunkar mm.

Efter lunchen besöker vi Marinmuseet.

Därefter åker vi på en rundtur med bussen runt Karlskrona och stannar bl.a. hos Gubben Rosenbom där man har möjlighet att lägga en peng i hans hatt.

Vi beger oss sedan till Kristianopel.

I Kristianopel gör vi en kort stadsvandring och intar medhavd baguette och dricka.

Innan vi åker hem så besöker vi freds stenen i Brömsebro.

När vi kommer hem finns det kvällskaffe på skola

Onsdag 9 augusti

Frukost på skolan

Idag blir det en blandning av Ronneby och Karlshamn.

Först beger vi oss Ronneby där vi besöker kulturkvarteren och Heliga Korskyrka där folket gömde sig under Ronneby blodbad.

Därefter blir det fika och besök i Brunnsparken och på Kallvattenkuren, där vi bl.a. kan se en utställning om järnåldersbyn Västra Vång och skeppsvraket Gripshunden.

Vi intar även vår medhavda lunch i Brunnsparken.

Lunchen består av potatissallad, kycklingfilé, grönsallad och dricka.

Efter det beger vi oss till Karlshamn där vi besöker Skottsbergska gården och Punschmuseet.

Vill man provsmaka Carlshamns flaggpunsch kostar det 20 kronor. Det betalar var och en på plats.

Härifrån åker vi sedan till Eriksbergs viltpark där vi intar en viltinspirerad måltid och sedan blir guidade i parken. Har vi tur kommer vi att få se riktigt många av parkens olika djur.

Här intar vi en tre rätters måltid.

Vi åker sedan hem till skolan där kvällskaffet väntar på oss.

Torsdag 10 augusti

Frukost på skolan

Idag är temat fisk och författare.

Vi åker först till Mörrum där vi stannar vid Mörrumsån och får en guidning på Laxens hus. Vid ån intar vi sedan vår fika.

Vi åker därefter vidare till Jämshög där vi äter lunch på Jämshögs folkhögskola. Vi besöker sedan Jämshögs hembygdsmuseum där vi får guidning om bl.a. Harry Martinsson och Sven Edvin Salje.

Efter det lämnar vi det underbara Blekinge och resan hem till Grästorp tar vid.

Mat längs vägen hem betalas ur egen ficka.

Vi beräknar Grästorp ca 20.00

Priser vid 45 personer

Enkelrum 4945: –

Dubbelrum 4695: – 

Hackspettarna landade i Hyringa Längnum bygdegård.

75 Aktiva seniorer från Grästorp kom till bygdegården för ett knytkalas.

För underhållningen svarade Herr och Fru Hackspett, till vardags heter de

Peppe och Marita Viström, två glada sångfåglar från Fridene utanför Hjo.

De tolkade Jejja Sundström och Stefan Demert i både sång och tal om deras liv.

Vi fick höra paret spela och sjunga SJ SJ gamle vän, Anna Anaconda, Luring och många fler ur deras rika visskatt.

70-tals musik och knytkalas en bra kombination som uppskattades av åhörarna.

Kalaset avslutades med dragning av lotterierna och information om kommande verksamhet.

// Gunnar ”Charlie” Håkansson

Årsmöte Aktiva Seniorer, Grästorp

Mötet hölls i Samlingssalen kommunens hus.

Ordförande Britt-Marie Håkansson hälsade ett 75-tal välkomna. Styrelsen fick nytt förtroende, med endast ett fyllnadsval efter bortgångna Monia Persson. Invald blev Birgit Jonasson.

Ur verksamhetsberättelsen kunde man bland annat utläsa följande:

Resa till Hälsingland/ Gästrikland, Bokcirkel, besök Autohallen i Tengene, Mamma Mia the party i Göteborg, Midsommartårtor till Grästorps äldreboende, sommarfest Hyringa Längnums bygdegård, Båtresa på Göta kanal, 4-dagars resa till Danmark, Säffleoperan med mycket mera.

Efter fikapausen kom Kommunpolis Kristoffer Hjelm och höll ett föredrag om Brott och bedrägerier mot äldre och hur vi kan skydda oss mot det.

Barbro Ljunge berättade om kommande resor bl. a Blekingeresan och en 2 dagars resa till Öland i höst.

Nästa landskapscirkel blir om Värmland och en resa dit före midsommar 2024.

Ordföranden avslutade mötet med att tacka deltagarna för det visade intresset.

// Gunnar ”Charlie” Håkansson

Knytkalas

Hyringa Längnums Bygdegård

Onsdag 22/3 kl. 14:00

Ta med kaffekorg eller annat att äta och dricka

Uppträde av Herr & Fru Hackspett

Tema Jeja Sundström och Stefan Demert

Lotterier och Info om kommande resor och ev. studiebesök

Anmälan görs på hemsidan senast 17 mars 2023,

Max 100 personer, ingen inträdesavgift.

Hjärtligt Välkomna

Styrelsen

Hem

Studiebesök hos Ginza i Fåglum

Det var 34st som hade anmält sig till resan och besöket hos Ginza.

Alla samlades vid Lionsmagasinet för samåkning.

Vi mottogs varmt av guiderna Seth Karlsson och Anette, som jag tyvärr inte kommer ihåg efternamnet på.

De talade om företaget med mycket värme och känsla, och visade oss runt i lokalerna. En del av personalen visade oss hur paketeringen av varor gick till. Det var olika kartonger och brev som dagligen skickades med postnord för leverans till beställarna.

De hade också mycket försäljning av skivor och filmer på CD, DVD, och de sålde även elektronik inom musik och film så som radio och skivspelare för vinylskivor.

Att Ginzas lokaler var så stora var en överraskning för mig.

Efter besöket var det dags för lunch som var beställt hos Liljedahls i Nossebro.

Vi var ju så pass många så vi fick ett eget rum med många retromöbler och fina tavlor. Buffén var också uppdukad där inne och den bestod av en kötträtt och en fiskrätt med sallad och bröd samt kaffe och kaka.

Allt var till belåtenhet, både studiebesöket och lunchen.

// Gunnar ”Charlie” Håkansson

Lucia kaffe

Vid Luciakaffet i kyrkans hus den 14 dec kl. 10: 00 hade ett 70 tal aktiva seniorer hörsammat kallelsen.

Vi fick lyssna på ”Tillsammanskören” under ledning av kantor Karin Helgesson. De bjöd på luciasånger och ett härligt potpurri av julsånger.

Under följande kaffedrickning såldes det en mängd lotter. Prisbordet var rikligt och många gick hem nöjda.

 En frågesport stod också på programmet. Det var lagom klurigt då ingen fick alla rätt men många med 9 rätt av 10 frågor. Bäst på skiljefrågan svarade Yngve Eriksson.

Ordförande B-M Håkansson började mötet med en jul dikt och avslutade med en av samma författare och önskade alla en God Jul.

//Gunnar ”Charlie” Håkansson

Resa till Skara Domkyrka

Ett antal Aktiva Seniorer från Grästorp tog bussen till Skara för att lyssna till en orgelkonsert i den vackra domkyrkan. Alla var glada över sina kort från Västtrafik som gjorde att resan blev gratis.  

Orgelmusiken under de vackra valven visade sig vara underbar men kort. Den visade sig vara någon slags examensprov uppdelad på tre olika stycken. En bra guide berättade också om kyrkans historia.

Foto: Gunnar ”Charlie Håkansson

Efteråt intogs lunch på stadshotellet. Städerna i hyfsad närhet av Grästorp har med västtrafikkortet på något sätt kommit närmre.

//Kristina Segerfeldt

Bingolotto i Göteborg

Söndagen den 20 november åkte vi till Bingolotto i Göteborg.

Vi välkomnades av Lotta Engberg.

 Först gästen var Sofia Åhman som visade några gympaövningar.

Därnäst kom en grupp och sjöng 90 tals musik det var Erik Segerstedt, Andreas Johnsson, Mariette och Johanna Beijbom.

Vi var 34 personer som åkte med Enströms Buss, ca 5 personer gick hem med en mindre vinst var.

På hemresan tackade Barbro Ljunge Ingemar för en väl genomförd resa trots snön som föll hela dagen.

Vissa trafikproblem på hemvägen gjorde att vi fick stå still 1 timma men då berättade Jan ”Gnistan” Vinberg flera historier.

 23.30 var vi hemma efter en trevlig söndag.

//Madeleine Andersson

Säffleoperan besöktes av Aktiva seniorer, Grästorp.

Lördagen den 22/10 steg 35 Aktiva seniorer på Ingemar Enströms buss för att se musikalen ” Så som i himmelen” på Säffle Operan.

Kvällen började med att vi serverades en buffé bestående av Fläskfilégryta med ris och sallader. Det var en mycket lyckad logistik, där inga köer uppstod, trots att 340 personer serverades.

Efter maten tog vi plats i salongen, vi hade fått fina platser, så det var bara att njuta av en jättefin föreställning.

Foto: B-M Håkansson

 I huvudrollerna på ”Så som i himmelen” såg vi den lovande Tova Hollender som Lena och den norska stjärnan Andreas Hof som Daniel. Det var för övrigt mycket bra sångare och skådespelare. Höjdpunkten var (enligt mig) ” Gabriellas sång” skriven av Py Bäckman och Stefan Nilsson.

Musikalen i sin helhet är skriven av Kay Pollak, Carin Pollak samt Fredrik Kempe och hade premiär i Säffle den 1 oktober -22.

I pausen av den tre timmar långa föreställningen serverades kaffe och kaka.

Föreställningens final skedde till stående ovationer av publiken.

Vi var hemma vid 23-tiden efter en härlig kväll i det grådisiga höstvädret.

Gunnar ”Charlie” Håkansson

Aktiva Seniorer på Ljusfestivalen

Vi var ett 25 tal aktiva seniorer som delade upp kvällarna i Framtidsföreningens monter.

Vår främsta uppgift var att informera och sälja ljus till förmån för Barndiabetesfonden och Barncancerfonden.

Samt sälja en del profilprodukter för framtidsföreningen som paraplyer, t-shirts, ficklampor och vykort.

Vi tog även upp intresseanmälan för jubileumsboken ”Ljusfestivalen 15 år”.

Vi passade även på att informera om Aktiva seniorer med en ny folder om föreningen.

Foto: Gunnar ”Charlie” Håkansson

Tack till alla som hjälpte till.

Gunnar ”Charlie” Håkansson

Resa till Sandgrund

Ett fyrtiotal Aktiva Seniorer har varit i Karlstad och Sandgrund för att titta på Lars Lerins fantastiska akvarellkonst. De möttes av en guide som berättade om Sandgrund och att där hade varit ett danspalats i flera decennier och först under de sista åren fungerat som utställningslokal för Lars Lerins målningar. Hon berättade också om de olika konstverken, vad som hade inspirerat konstnären och hur man kunde se hur han utvecklats. Från oljemålningar till den avancerade akvarellmålare han är idag. En intressant redogörelse.

Efter en god måltid på Värmlandsmuseets restaurang for sällskapet vidare till Björkborn, där de fick träffa en man som hette Ragnar Solman. Han hade varit på Björkborn de tre åren som Alfred Nobel hade haft det som sommarställe. Han hade varit chef för Bofors och hans son och sonson hade följt i samma spår. Han var visserligen nu död sedan länge, kunde ändå redogöra för Alfred Nobels liv och hur hans testamente hade haft problem att godkännas och hur alla pengarna till sist blev till Nobelpris, kända över hela världen. Deltagarna for efter en husesyn nöjda hem via en kort paus i Sjötorp vid Göta kanal.

//Kristina Segerfeldt

Upptaktsmöte med Aktiva seniorer 31 augusti 2022

Mötet hölls i Hyringa-Längnums bygdegård.

Det var 95 som hörsammade kallelsen.

Ordföranden hälsade alla välkomna.

Föreläsaren Bengt Herrman berättade om emigrationen till Amerika. Han är en stor samlare av vykort och mycket av berättelsen handlade om hur man med hjälp av korten kan få fram många intressanta öden och äventyr.

Foto. Gunnar ”Charlie” Håkansson

Efter kaffepausen informerades om höstens aktiviteter som nu är planerade.

  • Landskapscirkel Blekinge
  •  deltagande vid Ljusfestivalen, där vi skall presentera vår verksamhet och sälja ljus till hjälp åt barncancerfonden och barndiabetesfonden.
  • Dagsresor till Vänermuseet och Vara konserthus.
  • Externa resor med Enströms buss, Lerin /Bofors, Säffleoperan ”Så som i himmelen” och Bingolotto.

Mötet avslutades med frågestund och ett antal lotter               

Gunnar ”Charlie” Håkansson

Danmarksresan

Aktiva seniorers resenärer har varit i Danmark. De for först med buss till Helsingborg och tog där färjan över till Helsingör. Man kan säga att resan började med ett besök hos ”den lille havfrue” i Köpenhamn. Därefter for de vidare till Roskilde där vikingaskeppsmuseet och den fantastiska domkyrkan där 39 kungliga personer är begravda fick besök. Den nuvarande drottningen Margerete har sin gravplats där också, men hennes man prins Henrik ville inte vara med där, så hans aska är strödd på andra ställen i Danmark.

Efter en god natts sömn på hotell for gruppen vidare till Odense via Stora Bältbron. H C Andersen är ju född där och två hus som han bott i som barn besöktes. Memphis Mansion i Randers är ett museum som är uppbyggt precis som Elvis hus, Graceland i Memphis. Huset är fullt av bilder och affischer och prylar som han ägt, men inte så hemlikt.  Efter en lång bussresa nåddes målet, ett hotell i Aalborg.

Blomsterparken Jespers hus var målet för följande dag. En fantastiskt vacker park med massor av olika växter och fantastiska arrangemang med suckulenter. Alla var mäkta imponerade. Efter återkomsten till Aalborg hade alla möjlighet att idka sightseeing i den vackra staden och besöka de berömda gatorna och husen.

Ett besök på Skagen är ett måste när man besöker norra Jylland. Att se de två haven mötas är en minnesrik upplevelse. Råbjerg Mile var ett annat intressant utflyktsmål. Området kallas för den danska öknen och innehåller den största vandrande sanddynen i Danmark. Den rör sig 15 meter varje år sedan 1500-talet. Den höga sanddynen erbjöd en strålande utsikt.

En lugn resa med färja övertill Göteborg och en bussresa hem avslutade en mycket trevlig resa.

//Kristina Segerfeldt

Upptaktsmöte

Hyringa Längnum Bygdegård

Onsdag 31/8 kl. 14:00

Program

Bengt Herrman. Föreläser ” I emigranternas fotspår”

Fika, Föreningen bjuder.

Lotterier

Info. om höstens program

Alla välkomna

Ingen anmälan behövs.

Styrelsen

Götakanal resan

Den 27 juli var vi 59 personer som steg på en lätt bedagad dubbeldäckad buss vid Grästorps resecentrum.

Läs Mer

Landskapsresa Hälsingland/Gästrikland

Nu äntligen, 13-17 juni, 2022, kunde vi genomföra resan som vi väntat på ett helt år.

Läs Mer

Sommarfest

Aktiva seniorers sommarfest i Hyrringa Längjums bygdegård.

Hyrringa var denna gång platsen för årets sommarfest. Ordförande Britt-Marie Håkansson hälsade alla välkomna.

Läs Mer

Mamma Mia på Rondo

Mamma Mia the Party

Läs Mer

Hjo resan

Ett antal Aktiva Seniorer från Grästorp har varit på en innehållsrik resa till Hjo.

Läs Mer

Folkparksminnen

Aktiva seniorer upplevde Folkparksminnen.

Vi var ett antal seniorer som åkte till Vara konserthus på en lunchföreställning.

Läs Mer

Autohallen

Besök hos Autohallen i Tengene

Det var ett 20-tal personer som kom på besök till Autohallen.

Där fanns många gamla bilar. Specialiteten var gamla fina amerikanare, mest 50-talare. En av rariteterna var en röd Cadillac Eldorado Biarritz från 1959. Den tillverkades endast i 2000 exemplar och kostade ny 7000 dollar, en normal amerikanare kostade 2000 dollar

Där fanns också härliga Hot Rods som byggs på chassi från 30-talet.

Det var även intressant att följa hur det gått för den gamla takpanne fabriken som senare blev danspalatset Stället till dagens jättefina bilhall.

Besöket avslutades med Daniels goda fika.

                                                  Gunnar ”Charlie” Håkansson

Årsmöte för Aktiva Seniorer Grästorp.

Vid fikat avtackades Kerstin Fognell för sitt fina arbete i föreningen.

Äntligen kunde det hållas ett årsmöte i samlingslokalen kommunens hus där medlemmar kunde vara på plats. Ett 60-tal hade hörsammat kallelsen.

Sedvanliga mötesförhandlingar hölls.

Mötet valde Britt-Marie Håkansson till ny ordförande efter att Kerstin Fognell avsagt sig omval. Som ny medlem i styrelsen valdes Kristina Hurtig.

Verksamhetsberättelsen visade att vi gjort en hel del under pandemitiden. Vi har bl a besökt:

 – Vingåker där vi hörde en musikal.

– Dagstur till Torsö/Brommö och Gårdarna runt sjön.

– Pubafton.

-Resa till Gotland, som var landskapet vi hade läst om i studiecirkeln året innan.

Monia Persson informerade oss om kommande studiedagar under våren och Barbro Ljunge om våra olika resor och evenemang. Vi har en resa till Hälsingland/Gästrikland för de som deltar i landskapscirkeln. Andra resor på programmet är Botaniska trädgården i Göteborg, Göta kanal, Danmark mm.

Göran Örtlund, vår webbmaster, berättade om hur den digitala världen börjat en gång i tiden, till att vi nu har en ny hemsida för Aktiva seniorer i Grästorp.

Vid fikat avtackades Kerstin Fognell för sitt fina arbete i föreningen.