Dagsresa Torsö/Brommö

Aktiva Seniorer dagsresa till Torsö/Bommör 6/9–21.

Så var det återigen tid för en dagsresa. Den här gången ställde vi kosan mot Torsö. Vi var 40 st förhoppningsfulla resenärer som gick ombord på Enströms buss.

Först stannade vi vid brofästet där dagens guide Sofia Svensson tog emot oss. Hon började berätta om Torsö geografiskt, folkmängd och jordbruket på ön. Nästa stopp var vid Bygdegården där Torsö hembygdsförening hade ordnat med förmiddagsfika, smörgås och kaka. Allt hemlagat. Här besökte vi även hembygdsmuseet ”Allt från Torsösnipan råttfällor till hörapparater”. Vi kunde även köpa stickade sockar mm och prova på det urgamla tävlingsspelet käglor.

Vi kör till Laxhall där dagens färjeskeppare Karin tar oss över till Brommö.

Lokalguiden Berit berättar om ön. Brommö har höga natur- och kulturvärden och fått status inom FN-organet UNESCO. Hon berättade även om glasbruket som har funnits på ön. På magasinmuseet visas även många bilder och foton från förr. Några hittade bekanta ansikten. 

Här kom också berättelsen om Torsövargar. Det är Mariestadsborna som myntat uttrycket. Förr gick öborna med sina skrindor över isen från Skeberga till Mariestad på en lång rad för att sälja varor. Så gör även vargen när han går över isen. Skrönan säger också att den första i ledet kastade sin vante framför sig, höll isen för vanten så höll den även för Torsöbon.

Utsmyckningen av bron som byggdes 1994 består av Torsövargar och Torsösnipor. Nästa anhalt när vi kom tillbaka med färjan från Brommö var föreningen Torsösnipans vänner. Där väntade Olle Karlsson på oss. Han berättar om detta kulturarv och visar båtbyggarverkstaden.

Så var det dags för lunch på nya Hamnkrogen i Laxhall. Vi bjöds på en utmärkt ugnsbakad abborrfilé med potatispuré, vitvinssås och legymer, kaffe och kaka.

Efter maten gjorde Sofia en liten enmansteater som ”Koffa”. Sägnen säger att det var en liten 3årig flicka som drunknade, hon blev ”Koffa” eller ”Lakekoffa” ett barnansikte med fiskkropp. Hon känner sig alltid frusen så om fiskaren får henne på kroken ska han kasta något värmande i sjön en vante, mössa eller halsduk går bra. Då ordnar ”Koffa” som tack ett bra fiske. Det finns de som tror på skrönan än idag.

Dagens sista stopp var vid Fågelö kapell och sjömanskyrkogården.

Vi tackade Sofia för en fin dag och återvände till fastlandet och Grästorp efter en händelserik resa.  

Britt-Marie & Gunnar Håkansson