Gotlandsresan 2021

Reseberättelse Aktiva Seniorer Grästorp

Gotlandsresa 10–13 augusti 2021

Dag 1

Tidigt på morgonen var vi 39 förväntansfulla resenärer som steg på Ingemars nya buss. På väg mot Oskarshamn var det till en början lite dimmigt väder men det klarnade upp under dagen. Vi tog ett fikastopp på en rastplats vid Nässjö golfbana.

Vi anlände i god tid till Oskarshamn för att checka in på Destination Gotland färja Drotten. Det kändes väldigt fint att lämna kajen och stäva ut med Blå Jungfrun (Blåkulla) rakt föröver.

Tre och en halv timme senare hade vi åter fast mark under fötterna då vi landsteg på Gotland där det var varmt och soligt väder. I Visby gick vår första guide ombord på bussen, en trevlig kille som hette Markus Svensson. Han pratade inte gotländska och det berodde på att han, liksom undertecknad, har födelseplats på Dalboslätten.

Första anhalt var Fröjels kyrka med delar från 1100- till 1300-tal. Där fanns även ett kastal (försvarsverk) och det passade bra som bakgrund till resans gruppbild.

Vi åkte vidare till Hemse folkhögskola där vi gjorde en snabb och smidig incheckning till bra rum. Till middag serverades panerad fisk och ett utmärkt salladsbord. Efter middagen var det en så fin kväll att de flesta valde att sitta ute och samtala om dagens alla intryck.  

Dag 2

Efter frukost tog vår guide för dagen, Cajsen Norrby, med oss mot Rone hamn. Vi passerade Rone kyrka som i folkmun kallas ”kyrkan för Långe Jakob”. I hamnen tog vi paus och gick en kortare vandring i Ålarve naturreservat. Reservatet är 174 hektar stort och närmast havet breder låga, flacka, fårbetade strandängar ut sig. Vegetationen på ängarna domineras helt av trift som färjar marken rosa när den blommar.

Vi åkte vidare till Grötlingbo kyrka där vi gjorde ett besök. Den byggdes på 1200-talet och det välvda koret på 1300-talet. I den södra fasaden fanns dock även reliefer från en ännu äldre kyrka (1100-tal) inmurade.

Efter ytterligare en bit kom vi till Kattlunds som är en unik plats. Ingen annanstans på Gotland kan man se en så välbevarad gårdsmiljö från medeltiden. Vi hade en lokal guide som berättade om det hela. Här passade vi också på att äta vår medhavda pastasallad till lunch.

Vi fortsatte söderut till Vamlingbo där vi besökte kyrkan samt Lars Jonssons konstmuseum. Lars Jonsson är känd för sina fågelmålningar. Där fanns även ett naturrum och en trädgårdsanläggning. Resan gick vidare längs kusten förbi Kattviks stenmuseum till Hoburgen. Gubben hade för tillfället röd näsa. Den utstyrseln skyllde man på busiga ungdomar men Cajsen var av den bestämda uppfattningen att det var gubbarna i hembygdsföreningen som var de skyldiga. På hemvägen till Hemse besökte vi Margus försäljning av lammskinn, kött, bär och grönsaker.

Till middag denna kväll serverades typisk gotländsk mat – kajpsoppa (kajp = vild purjolök) och till dessert en saffranspannkaka med salmbär och grädde.

Dag 3

Dagens guide hette Per Ehn och vi tog oss norrut. Första stopp var Norrlanda, en fornby som byggdes samman av skalden Gustav Larsson. En släkting till skalden visade oss runt. Nästa stopp var Slite, den nu så omdiskuterade platsen gällande kalkbrytning till cement. Vi intog förmiddagsfika vid just kalkstensbrottet och tog en tur genom Cementas fabriksområde. Där såg vi bland annat var utlastningen till fraktbåtarna genomförs.

Vi åkte vidare mot Fårö och det var fler än vi som hade samma tanke. Vi fick vänta 1,5 h på färjan. Väl framme blev det ett stopp vid Fårö kyrka där vi besökte Ingemar Bergmans gravplats. Dagens medhavda lunch avnjöts (rostbiff och potatissallad) innan vi besökte Bergmanmuséet. Vi fortsatte norrut till Helgumannen, ett gammalt fiskeläge. Under några intensiva veckor under vår och höst samlades man vid fiskeläget. Det var bönder som fiskade. Hit kom även folk från socknar långt in i landet.

Turen gick vidare mot Langhammars naturreservat på en 2,5 km lång halvö mellan Aursviken och Tälleviken. Berggrunden i området består av lager av omväxlande kalksten och revkalksten. På sluttningen ovanför Klajvika står ett femtiotal raukar. Några av dessa är 8 m höga! På denna vackra plats var det dags för eftermiddagsfika.

Vi åkte tillbaka till Hemse folkhögskola via Fårösund, Visby och Lojsta. Till middag serverades lammfärsbiffar, rostad potatis och rödvinssås. Efter maten blev det en tipstävling med frågor om Gotland. Segrade gjorde Wilma Nörgaard efter utslagsfråga mot Gunvor Kilander. Båda hade 9 rätt av 10 möjliga. Kaffe och en mycket god tårta avslutade kvällen.

Dag 4

Efter frukost och utcheckning åkte vi till Högklint söder om Visby. Vi åkte förbi Kneipbyn och upp till en fantastisk utsikt över Visby. Fikat idag bestod av vatten och frukt. Vår guide på förmiddagen hette Jonas Niklasson. Han berättade bl a om alla betongvägarna på Gotland. De tillkom genom beredskapsarbeteåren före 2: a världskriget.

Vi åkte vidare till slagplatsen där Valdemar Atterdag mötte den gotländska bondehären på 1300-talet. Ingemar parkerade sedan bussen vid Almedalen där vi skulle återses för hemresan. Det blev en kort promenad till restaurang Joda Bar vid småbåtshamnen där vi fick tillgång till en egen lokal och serverades en lunchbuffé med rökt lax, rostbiff och tillbehör.

Efter lunchen tog munken Carolus emot oss. Carolus hette egentligen Calle Brobäck och han var en guide som med både humor och allvar lotsade oss innanför Visbys murar. Vi var bl a vid Botaniska trädgården och Carolus berättade om kyrkoruinerna. Vår färja, Drotten, har fått sitt namn från en av dessa ruiner.

De sista metrarna innan vi klev på bussen igen för hemfärd fick vi känna på att det faktiskt kan regna även på Gotland. Vi fick åter en fin överfart och vi anlände Oskarshamn kl 20.30. Under bussresan hem mötte vi kraftiga regnskurar och åska, framför allt i Småland.

Detta var den första resan med Aktiva Seniorer efter pandemiutbrottet.

Vid pennan
”Charlie” Håkansson