Landskapsresa till Bohuslän 2019

 

Andra resan

Efter att hela vintern i grupper ha studerat Bohuslän ur alla aspekter och i skiftande ämnen var det dags för vår studieresa till landskapet.  Det var i arla morgonstunden vi kom iväg på vår 3 dagars resa till vackra Bohuslän. Vi for västerut mot Ljungskile på välkända vägar och hämtade guiden och reseledaren, Erik Malmhav från folkhögskolan i Ljungskile. 

 Vi tog Tjörnbroarna över till Tjörn, där vårt första stopp var vid Valla kyrka. Där berättades det om Margareta Huitfeldts intressanta liv. Hon föddes 1683. Familjen är gravsatt i ett gravkor bakom altaret och av alla intressanta, gamla gravstenar har det anordnats ett Lapidarium, på kyrkogården. Det är en samling äldre gravstenar, som sparats för eventuell forskning i framtiden.  Margareta Huitfeldt var en stor donator och vurmade för folkundervisningen. Hon donerade pengar till byggandet av Huitfedtska gymnasiet i Göteborg. Hennes hem var den stora gården SUNDSBY. Hon donerade även många inventarier i Valla kyrka, som altare, nattvardssilver och predikstol. Hon gjorde även stora donationer till fattiga och mindre bemedlade i socknen.

Därefter körde vi till Rönnäng, där vi drack vårt medhavda kaffe vid kajen, och därifrån tog vi båten till Åstol, ett fiskeläge och turisttillhåll ute på Marstrandsfjorden i det yttersta havsbandet. En liten rundvandring gjordes på ön med sin täta bebyggelse. En glass smakade gott i solskenet. Åter till fastlandet med sikte mot Skärhamn för lunch och en liten rundtur i samhället för att se Akvarellmuseet och även den stora ”bilhamnen”. Därefter åkte vidare till Klädesholmen för ett besök i Sillmuséet, som skildrade sillfisket under 1000 år. Två herrar berättade med stor inlevelse hur man fiskade och hur man arbetade på havet. En massa gamla fiskeredskap visade man med stolthet. Allt beledsagades av roliga fiskehistorier från gångna tider. Eftermiddagskaffet avnjöts på Sundsby säteri och middag fick vi på folkhögskolan. Den bestod av vildsvinsstek med legymer. Dagen avslutades med en mycket njutbar musikstund i den nya kyrkan på skolan, där två ungdomar underhöll kursdeltagarna med sång och musik. 

Före semestertiden, for vi genom flera nymornade turisterorter. Det snickrades och fejades lite här och var inför säsongen, och många var på väg till sina ”STUGOR”. Henån, Morlanda och badorterna på Orust rustade för sommargästerna, och vi styrde mot Malö och vidare över Flatö och Ängö med färja.

 Malö strömmar är en typisk tidvattenström, som vänder två gånger varje dygn, med ebb och flod. Vår starkaste tidvattenström. Saltstraumen i Nordnorge är ju välbekant för alla storfiskare. Den rinner ut och in genom Saltfjorden vid Bodö.

Vi stannade hos handelsman Flink på Malö och tog vårt medhavda kaffe, det bjöds även underhållning av vår guide. Ett flertal Taube visor sjöngs på kajen och en del passade på att handla lite hos Handelsman Flink. Turen gick vidare till ”Saltön” dvs. Grundsund, där det blev rundvandring, och vi fick se alla de berömda vyerna från TV-serien. Vi besåg även kyrkan, vars inredning gick i grönt. Därefter styrde vi kosan mot Lysekil för en vandring utefter kajen i strålande kvällssolsken.

 

På kvällen hade vi avslutningsfest på skolan och en västkustbuffé med allehanda produkter från havet, som räkor, havskräftor och olika västkustsallader, ostpaj m.m. serverades. Pricken över i var en blåmussla, som inte alla vågade smaka på. Efterrätten måste nämnas, det var en sorts extra god maräng/glasstårta med björnbär.

Onsdagen var hemresedag så vi tömde rummen på morgonen och packade våra väskor. Dagen började med en resa norrut till en känd hällristning kallad ”skomakarhällen” i trakten norr om Brastad, och där fick alla stiga av bussen och gå upp till hällen och studera bilderna. Vi identifierade ”skomakaren” och de övriga hällbilderna. Därefter gick resan vidare mot Smögen, där vi intog förmiddagskaffet på bron med den havs vida utsikten. 

 

Sotenkanalen, som en gång byggdes för att underlätta för den havsnära sjöfarten, var nästa äventyr. Visst hade man sprängt bort några berg för att räta ut kanalen, men färden med den lilla kanalbåten i lagom fart var en uppfriskande upplevelse. Lunchen på bryggan i Hunnebostrand smakade utmärkt. Här togs det sedvanliga gruppfotot. Färden gick vidare genom Bovallstrand till den gamla kyrkan i Svenneby. 

Det var en mycket intressant plats. Man kände historiens vingslag bland apostlarna och takmålningarna i det nästan 1000-åriga templet. Här satt det fint med en psalm, som vi alla stämde upp i.

Sist besökte vi Solhems Krukmakeri. Krukmakarens konst imponerade på alla och vi gick runt och besåg hans mycket vackra utställningshall. Leran var stengodslera och kunde knappt skiljas från porslin.

Men dagen började lida mot sitt slut, och vi vände söderut för att passera Uddevalla, och där gavs möjlighet för dem, som ville, att gå strandpromenaden, som delvis går på en hylla i berget mot Gustavsberg. 

De som ej gick promenaden, fick en rundtur ner till Gustavsbergs kurort. Efter återsamlingen bar det av hemåt. Ingemar avtackades, och vi kände oss trötta efter tre händelserika dagar på utfärd.

BEP