Dagsresa till Herrljunga med omnejd

 

 

Solen sken och värmde när vi gav oss i väg på vår utflykt mot söder. Det var vårvinter men naturen hade ännu inte börjat vakna. Vi for på den enformiga slätten via Vara – Vedum mot Härene.  I Trollabo Kvarn skulle vi få lunch och dessutom information om kvarnen. Vattenfallet i Trollabo var sex meter högt och vattenmassorna kom från sumpmarker uppströms och är Nossans källflöden.

Efter lunchen for vi till Herrljunga Cider, en industri som tar hand om och förädlar frukt av olika slag. Man pressar till saft och must, distribuerar till försäljning över hela landet och även ute i Europa. En stor produkt var även olika slag av buteljer i både glas och plast. Vi fick provsmaka och handla i den lilla butiken och köpa med hem av det vi gillade.

 Gäsene Ost var nästa besöksmål. Eftersom eftermiddagen redan var långt liden, började vi med kaffe och stor ostfralla. En duktig medarbetare på stället berättade om osttillverkningen och att mjölken kom från ortens bönder. Vi fick provsmaka ost av olika slag. Det var sex olika sorter, från den starkaste till den mildaste. Många köpte med sig ost hem och även annat smått och gott som kex och marmelad.

Hemresan gick över Vårgårda och på så sätt fick vi en intressant och härlig rundtur i hembygden.