Norge med Kjeåsen och Flåmsbanan

4 dagar, avresa den 17 augusti 2024

Vårt grannland i väster lockar turister från hela världen med sin natur, storslagna fjordar, fjällvidder och höga berg. Ett mycket uppskattat resmål är Geilo – skidorten på Hardangervidda, som på sommaren är en naturpärla med frisk fjälluft och möjlighet till intressanta utflykter, som t ex Flåmsbanan – en av de vackraste tågsträckorna i världen med sin nerfart till fjorden och Kjeåsen – tidigare en av de mest isolerade gårdarna, högt belägen ovanför fjorden. Detta är en perfekt resa för alla som älskar vackra miljöer och äventyr. Reseledare Boris Salomonsson.

Dag 1. Vi avreser på morgonen från hembygden mot Uddevalla. Fortsätter sedan på E6:an utmed Bohuskusten till Svinesund. Därefter vidare på norska vägar mot Oslo och Hönefoss. På lämpliga platser rastar vi för fika och lunch. Vi följer sedan den vackra Hallingdalen till Gol och Geilo. I Geilo, vid foten av det mäktiga Hallingskarvs-fjellet, har vi vårt boende beläget 800 meter över havet och med dramatisk högfjällsnatur inpå knutarna. Vi inkvarterar oss på gemytliga Ustedalens Hotell i tre nätter. Gemensam middag vid framkomsten.

Dag 2. Efter en god frukost tar vi plats i bussen för en spännande utflyktsdag. Vi åker över den imponerande Hardangervidda, som är norra Europas största högfjällsplatå. Passerar den imponerande Sysendammen genom Måbödalen ner i det lilla samhället Eidfjord.  Färden går vidare genom en tunnel upp till Kjeåsen, som före kraftverksbygget var en av världens mest isolerade gårdar. Kjeåsen har lockat många svenska turister sedan Bror Ekström skrev boken ”Folket på Kjeåsen”. Uppe vid Kjeåsen följer vi en stig som leder till gårdarna och där vi har möjlighet att beskåda gårdarna från tomtgränsen. samt njuta av den underbara utsikten nästan 600 m över havet. Vår reseledare berättar mer om livet och folket som bott på Kjeåsen genom tiderna innan det är dags att ta vägen ner igen för att göra ett besök på Hardangervidda Natursenter som ligger i dramatisk och vacker ”Vestlandsnatur”, vid ingången till Måbödalen. Detta är verkligen ett upplevelsernas centrum. Här finns utställningar av olika slag men det mest fantastiska är dock Supervideografen. Vi får, med hjälp av teknikens under, en fantastisk upplevelse mellan höga fjäll och djupa fjordar. Nervpirrande ”helikopterstur” över branta stup och mäktiga vattenfall – allt ackompanjerat med originalkomponerad musik – stark, vemodig och lyrisk – precis som filmen – en mäktig upplevelse! På Naturcenter blir det även tid för lunch. Vi låter oss sedan imponeras av den enorma styrkan i vattenmassorna vid Vöringsforsen som är ett av Norges mest besökta turistmål innan vi via Hardangervidda återvänder till hotellet och middagen efter denna innehållsrika dag.

Dag 3. Efter frukost kör vi den vackra fjällvägen mellan Hol och Aurland till Sognefjorden, världens längsta fjord. Vi färdas längs med fjorden till Flåm. Här får vi lite tid för en tidig lunch, njuta av vyerna och att upptäcka Flåm. Kl. 12.10 avgår tåget som tar oss upp genom den vackra Flåmsdalen till Vatnahalsen och Myrdal. Under en knapp timme får vi uppleva otroliga vyer och tåget gör bl.a. paus vid en fors för fotografering. Personalen ombord guidar under resan och det berättas om allt man ser längs rutten. Samma tåg tar vi tillbaka till Flåm.  Återresan med buss går bland annat genom världens längsta biltunnel, Laerdals-tunneln, som bitvis är mycket vackert upplyst. Därefter kort uppehåll vid Borgunds vackra stavkyrka innan vi via Hemsedal återvänder till Geilo. Efter en dag med många upplevelser smakar middagen extra gott.

Dag 4. Efter ännu en god frukost påbörjar vi vår hemresa genom Uvdalen, utmed Norefjorden och följer älven Numedalslågen till Kongsberg. Sedan mot Drammen och via Oslofjordtunneln till Dröbak och E6:an. Fortsätter därefter söderut mot Svinesund. På lämpliga ställen stannar vi för fika och lunch. Från Svinesund dröjer det inte länge innan vi är hemma efter en resa med många minnen och oförglömliga naturupplevelser.

Pris: 5 850 kr. I detta ingår: resa i modern helturistbuss, logi i dubbelrum på hotell, 3 frukost, 3 middagar, busskaffe, vägavgifter, inträde till Hardangerviddas Naturcenter, Kjeåsen, tågresa på Flåmsbanan samt reseledare/guide. Tillägg enkelrum 850 kr.

Anmälan till Enströms buss Ingemar Enström

0514-40271, 070-5877342, E-post ingemar.enstrom@telia.com