Skördefest på Öland med Ingemar och Boris.

I Månadsskiftet september- oktober åkte vi till Öland.

Vi var 40 personer som steg på bussen. I Nybro intog vi dagens lunch. Därefter direkt till Öland och första marknaden. Den på Eriksöre bygata. På den 200 meter långa gatan hade man satt upp många stånd med Ölands hantverk och läckerheter, bland annat stekt strömming.

Nästa stopp var ett besök på Paradisverkstaden i Färjestaden. Här såg vi på glas och keramik och upplevde hur en familj valt att driva ett företag på den estetiska vägen tillsammans.

Vi åkte tillbaka till Kalmar och Scandic Hotel där vi tillbringade 2 nätter.

Dag 2 återvänder vi till Öland. Vi åker till andra sidan av ön, där vi gör ett stopp vid Lerkaka kvarnar. En rad med sju väderkvarnar finns utmed vägen, vi stannade för att titta in i en av dem.

Lerkaka kvarnar

Vi åker vidare till Borgholms slottsruin där Fårets dag äger rum. Under skördefesten fylls hela borgen med ullprodukter.

Får klipps på plats och man visar hur en fårflock flyttas med vallhundar.

Vi fick även en guidad tur där vi fick höra om ruinens historia genom århundraden. Det fanns även ett gäng historiskt klädda från Calmar Renässansgille som visade sina vackra dräkter.

Calmar Renässansgille utanför Borgholms slottsruin

Nästa besök blev Ekerums slöjd och matmarknad. Här visade ett hundratal kvalitetsutställare och hantverkare upp sina saker.

Pumpamössor vid Eriksöre marknad

Dagens och Ölands sista besök blev Ölands Örtagård, här erbjuds en blandning av väldoftande oljor och kryddor.

Vi återvände till Kalmar för middag på hotellet.

Idag återvänder vi hemåt via väg 25 förbi Nybro och Växjö till Rydaholm. Vi stannar till vid Smålands bil, musik och leksaksmuseum. Museet är något utöver det vanliga med en fantastisk samling i en unik miljö.

Bil, musik och leksaksmuseet

Vi fortsatte till Rydaholms kyrka vars äldsta del tornet och vapenhuset är från 1100-talet. De båda spirorna kom till på 1300-talet.

Efter besöket lunch på Ryssby Hotell (mycket välsmakande) och så fortsatte resan hemåt över Värnamo, Jönköping, Falköping och sist Grästorp.

Ett stort tack till Ingemar och Boris för en välplanerad och fint genomförd resa till Skördefesten Öland 2023.

Vid pennan och foto Gunnar” Charlie” Håkansson