Landskapsresa Hälsingland/Gästrikland

Nu äntligen, 13-17 juni, 2022, kunde vi genomföra resan som vi väntat på ett helt år.

Dag 1.

Vi var 40 entusiastiska resenärer som steg på Enströms buss. Vi åkte mot Laxå och Borasjöns rastplats för att inta den medhavda fikan.

Vi åkte vidare, Örebro-Västerås-Sala-Gysinge, där vi gjorde dagens uppehåll för lunch på Gysinge Wärdshus. Efter lunchen blev det ett besök på Naturrummet med en lokal guide som berättade om Gysinge bruk (järnbruk) och om Färnebofjärdens nationalpark.

Vi fortsatte vidare mot Bollnäs och Hotell Scandic där vi skulle bo i fyra nätter. Vi kom fram i tid trots en del beläggningsarbeten på vägen. Det blev fina kvällspromenader utefter sjön Varpen i det vackra vädret.

Foto: B-M Håkansson

Dag 2.

Efter frukost anslöt vår guide Karin Larsson (KL) från Bollnäs folkhögskola. Färden idag gick mot Alfta-Edsbyn via Hälsingegårdars väg.  Sju stora hälsingegårdar ingår i Världsarvet.

I Edsbyn gjorde vi ett besök på Mårtesgården som även är en hembygdsgård. Lokala guider talade varmt om sin gård och visade oss alla rummen och vad de användes till. Vi hörde också sång och musik från utescenen där det hölls skolavslutning medan vi var där. Tillbaka till Bollnäs för lunch på Rehngården.

På eftermiddagen besökte vi Stenegård, där bland annat Lill-Babs museum är beläget. Där visar man på ett fantastiskt sätt upp en folkkärs artists långa och framgångsrika liv i branschen.

Dagens sista besök gjorde vi på Harsavallens fäbodvall. Där tog Cecilia Bruce, en gång känd från radio och TV (Hylands hörna) emot oss med ”kuling”. Hon och ytterligare en guide berättade på ett intressant sätt om livet på fäbodvallen.

Foto: B-M Håkansson

Dag 3.

Idag är det kyrkor. Trönö gamla och nya.

Vi var först vid den nya kyrkan som är väldigt speciell. Kyrkan brann ner 1998. Inget kunde räddas förutom ett relikskrin. Kyrkan byggdes upp på de gamla murarna men endast hälften som ett slutet kyrkorum. Mitten av kyrkan är en öppen plats md endast skydd av muren och några glaspartier. Sedan kommer tornet. Det gamla murverket kunde således användas. Återinvigningen ägde rum 2001.

Ett besök gjordes även i den gamla kyrkan som var från 1100-talet. Ärkebiskopen Natan Söderblom var uppväxt i prästgården en bit från kyrkan

Efter kyrkbesöken tog vi oss vidare till Erik Anders i Sördala och tittade på Världsarvets Hälsingegårdars största festsal. Fika blev det på gårdstunet.

Vi körde vidare genom Söderhamn och ut till Skärså på Jungfrukusten och åt lunch på skärgårdskrogen Albertina. Vi serverades deras nationalrättströmmingsflundra.

Eftermiddagens studiebesök skedde i Växbo linneväveri och butik. Gick ett varv bland vävstolarna, de äldsta var över 100 år. Det blev några dukar med i bagaget hem.

Ett par kilometer därifrån visade guiden KL oss linberedningen. Det var ett väldigt fint område som kallades Trolldalen.

Hem till hotellet för middag och kvällspromenad efter en händelserik dag.

Foto: B-M Håkansson

Dag 4.

Rundturen idag blev veckans längsta. Till Söderhamn körde vi delvis den gamla vägen Bollnäs-Söderhamn. KL berättade om ett läger som legat där under andra världskriget där engelsmän hållits internerade. De hade bland annat byggt om vägen, en lång raksträcka, som än idag kallas för ”Engelska kanalen”.

Fortsatte via E4 till Hudiksvall. Vi stannade vid sjöbodarna i hamnen och tog en bussfika. Vi hade två timmar i Hudik och de flesta valde att besöka länsmuseet. Det var ett fint museum med en del fina separata utställningar bland annat Katarina Taikons silversmide.

Resan fortsatte runt Dellensjöarna. Lunchen avnjöts på Avholmsberget och den jättefina utsikten över Dellensjöarna.

Efter lunchen fortsatte vi söderut och kom till Järvsö kyrka som sägs vara landets största landsortskyrka. I Järvsö tog vi också eftermiddagsfika i Lill-Babs före detta café.

Till hotellet för en stunds vila innan vi åkte till Träslottet för resans avskedsmiddag. Det blev en trerätters med lokalt producerad mat. Lite speciellt ställe där vi blev mycket väl omhändertagna.

Tackade Karin Larsson för hennes engagemang och guidning under dessa dagar med en present från Grästorp och Nossan.

Foto: B-M Håkansson

Dag 5.

Då var det dags för sista frukost och utcheckning från hotellet.

Vi åkte till Ockelbo och Wij trädgårdar. Guidad tur genom de olika trädgårdarna och brukssmedjan. Lunch på restaurangen.

Hemåt via Sandviken-Avesta-Sala-Västerås-Örebro mm.

Hemma efter en fin vecka med bra väder och fin gemenskap.

Upptäckte att Hälsingland /Gästrikland är en mycket fin och sevärd trakt som jag/vi gärna återvänder till.

Ett stort tack till reseledarna Barbro Ljunge och Kristina Segerfeldt, guiden Karin Larsson från Bollnäs folkhögskola samt vår eminente chaufför Ingemar Enström.

Foto: B-M Håkansson

Vid pennan

Gunnar ”Charlie” Håkansson