Aktiva Seniorer Grästorp

Aktiva Seniorer dagsresa till Torsö/Bommör 6/9–21.

 

Så var det återigen tid för en dagsresa. Den här gången ställde vi kosan mot Torsö. Vi var 40 st förhoppningsfulla resenärer som gick ombord på Enströms buss.

Först stannade vi vid brofästet där dagens guide Sofia Svensson tog emot oss. Hon började berätta om Torsö geografiskt, folkmängd och jordbruket på ön. Nästa stopp var vid Bygdegården där Torsö hembygdsförening hade ordnat med förmiddagsfika, smörgås och kaka. Allt hemlagat. Här besökte vi även hembygdsmuseet ”Allt från Torsösnipan råttfällor till hörapparater”. Vi kunde även köpa stickade sockar mm och prova på det urgamla tävlingsspelet käglor.

Vi kör till Laxhall där dagens färjeskeppare Karin tar oss över till Brommö.

Lokalguiden Berit berättar om ön. Brommö har höga natur- och kulturvärden och fått status inom FN-organet UNESCO. Hon berättade även om glasbruket som har funnits på ön. På magasinmuseet visas även många bilder och foton från förr. Några hittade bekanta ansikten. 

Här kom också berättelsen om Torsövargar. Det är Mariestadsborna som myntat uttrycket. Förr gick öborna med sina skrindor över isen från Skeberga till Mariestad på en lång rad för att sälja varor. Så gör även vargen när han går över isen. Skrönan säger också att den första i ledet kastade sin vante framför sig, höll isen för vanten så höll den även för Torsöbon.

Utsmyckningen av bron som byggdes 1994 består av Torsövargar och Torsösnipor. Nästa anhalt när vi kom tillbaka med färjan från Brommö var föreningen Torsösnipans vänner. Där väntade Olle Karlsson på oss. Han berättar om detta kulturarv och visar båtbyggarverkstaden.

Så var det dags för lunch på nya Hamnkrogen i Laxhall. Vi bjöds på en utmärkt ugnsbakad abborrfilé med potatispuré, vitvinssås och legymer, kaffe och kaka.

Efter maten gjorde Sofia en liten enmansteater som ”Koffa”. Sägnen säger att det var en liten 3årig flicka som drunknade, hon blev ”Koffa” eller ”Lakekoffa” ett barnansikte med fiskkropp. Hon känner sig alltid frusen så om fiskaren får henne på kroken ska han kasta något värmande i sjön en vante, mössa eller halsduk går bra. Då ordnar ”Koffa” som tack ett bra fiske. Det finns de som tror på skrönan än idag.

Dagens sista stopp var vid Fågelö kapell och sjömanskyrkogården.

Vi tackade Sofia för en fin dag och återvände till fastlandet och Grästorp efter en händelserik resa.  

Britt-Marie & Gunnar Håkansson

Reseberättelse Aktiva Seniorer Grästorp

Gotlandsresa 10–13 augusti 2021

 

Dag 1

Tidigt på morgonen var vi 39 förväntansfulla resenärer som steg på Ingemars nya buss. På väg mot Oskarshamn var det till en början lite dimmigt väder men det klarnade upp under dagen. Vi tog ett fikastopp på en rastplats vid Nässjö golfbana.

Vi anlände i god tid till Oskarshamn för att checka in på Destination Gotland färja Drotten. Det kändes väldigt fint att lämna kajen och stäva ut med Blå Jungfrun (Blåkulla) rakt föröver.

Tre och en halv timme senare hade vi åter fast mark under fötterna då vi landsteg på Gotland där det var varmt och soligt väder. I Visby gick vår första guide ombord på bussen, en trevlig kille som hette Markus Svensson. Han pratade inte gotländska och det berodde på att han, liksom undertecknad, har födelseplats på Dalboslätten.

Första anhalt var Fröjels kyrka med delar från 1100- till 1300-tal. Där fanns även ett kastal (försvarsverk) och det passade bra som bakgrund till resans gruppbild.

 

Vi åkte vidare till Hemse folkhögskola där vi gjorde en snabb och smidig incheckning till bra rum. Till middag serverades panerad fisk och ett utmärkt salladsbord. Efter middagen var det en så fin kväll att de flesta valde att sitta ute och samtala om dagens alla intryck.  

 

Dag 2

Efter frukost tog vår guide för dagen, Cajsen Norrby, med oss mot Rone hamn. Vi passerade Rone kyrka som i folkmun kallas ”kyrkan för Långe Jakob”. I hamnen tog vi paus och gick en kortare vandring i Ålarve naturreservat. Reservatet är 174 hektar stort och närmast havet breder låga, flacka, fårbetade strandängar ut sig. Vegetationen på ängarna domineras helt av trift som färjar marken rosa när den blommar.

Vi åkte vidare till Grötlingbo kyrka där vi gjorde ett besök. Den byggdes på 1200-talet och det välvda koret på 1300-talet. I den södra fasaden fanns dock även reliefer från en ännu äldre kyrka (1100-tal) inmurade.

Efter ytterligare en bit kom vi till Kattlunds som är en unik plats. Ingen annanstans på Gotland kan man se en så välbevarad gårdsmiljö från medeltiden. Vi hade en lokal guide som berättade om det hela. Här passade vi också på att äta vår medhavda pastasallad till lunch.

Vi fortsatte söderut till Vamlingbo där vi besökte kyrkan samt Lars Jonssons konstmuseum. Lars Jonsson är känd för sina fågelmålningar. Där fanns även ett naturrum och en trädgårdsanläggning. Resan gick vidare längs kusten förbi Kattviks stenmuseum till Hoburgen. Gubben hade för tillfället röd näsa. Den utstyrseln skyllde man på busiga ungdomar men Cajsen var av den bestämda uppfattningen att det var gubbarna i hembygdsföreningen som var de skyldiga. På hemvägen till Hemse besökte vi Margus försäljning av lammskinn, kött, bär och grönsaker.

Till middag denna kväll serverades typisk gotländsk mat – kajpsoppa (kajp = vild purjolök) och till dessert en saffranspannkaka med salmbär och grädde.

 

Dag 3

Dagens guide hette Per Ehn och vi tog oss norrut. Första stopp var Norrlanda, en fornby som byggdes samman av skalden Gustav Larsson. En släkting till skalden visade oss runt. Nästa stopp var Slite, den nu så omdiskuterade platsen gällande kalkbrytning till cement. Vi intog förmiddagsfika vid just kalkstensbrottet och tog en tur genom Cementas fabriksområde. Där såg vi bland annat var utlastningen till fraktbåtarna genomförs.

Vi åkte vidare mot Fårö och det var fler än vi som hade samma tanke. Vi fick vänta 1,5 h på färjan. Väl framme blev det ett stopp vid Fårö kyrka där vi besökte Ingemar Bergmans gravplats. Dagens medhavda lunch avnjöts (rostbiff och potatissallad) innan vi besökte Bergmanmuséet. Vi fortsatte norrut till Helgumannen, ett gammalt fiskeläge. Under några intensiva veckor under vår och höst samlades man vid fiskeläget. Det var bönder som fiskade. Hit kom även folk från socknar långt in i landet.

Turen gick vidare mot Langhammars naturreservat på en 2,5 km lång halvö mellan Aursviken och Tälleviken. Berggrunden i området består av lager av omväxlande kalksten och revkalksten. På sluttningen ovanför Klajvika står ett femtiotal raukar. Några av dessa är 8 m höga! På denna vackra plats var det dags för eftermiddagsfika.

Vi åkte tillbaka till Hemse folkhögskola via Fårösund, Visby och Lojsta. Till middag serverades lammfärsbiffar, rostad potatis och rödvinssås. Efter maten blev det en tipstävling med frågor om Gotland. Segrade gjorde Wilma Nörgaard efter utslagsfråga mot Gunvor Kilander. Båda hade 9 rätt av 10 möjliga. Kaffe och en mycket god tårta avslutade kvällen.

 

Dag 4

Efter frukost och utcheckning åkte vi till Högklint söder om Visby. Vi åkte förbi Kneipbyn och upp till en fantastisk utsikt över Visby. Fikat idag bestod av vatten och frukt. Vår guide på förmiddagen hette Jonas Niklasson. Han berättade bl a om alla betongvägarna på Gotland. De tillkom genom beredskapsarbeteåren före 2: a världskriget.

Vi åkte vidare till slagplatsen där Valdemar Atterdag mötte den gotländska bondehären på 1300-talet. Ingemar parkerade sedan bussen vid Almedalen där vi skulle återses för hemresan. Det blev en kort promenad till restaurang Joda Bar vid småbåtshamnen där vi fick tillgång till en egen lokal och serverades en lunchbuffé med rökt lax, rostbiff och tillbehör.

Efter lunchen tog munken Carolus emot oss. Carolus hette egentligen Calle Brobäck och han var en guide som med både humor och allvar lotsade oss innanför Visbys murar. Vi var bl a vid Botaniska trädgården och Carolus berättade om kyrkoruinerna. Vår färja, Drotten, har fått sitt namn från en av dessa ruiner.

De sista metrarna innan vi klev på bussen igen för hemfärd fick vi känna på att det faktiskt kan regna även på Gotland. Vi fick åter en fin överfart och vi anlände Oskarshamn kl 20.30. Under bussresan hem mötte vi kraftiga regnskurar och åska, framför allt i Småland.

Detta var den första resan med Aktiva Seniorer efter pandemiutbrottet.

 

                                                                                                             Vid pennan

                                                                                                             ”Charlie” Håkansson

Sven-Ingvars tema på Senior pub.

 
Det var en fin stämning på konserthuset i lördags. De som bjöd på detta var Herr och Fru Hackspett med Hans Örtlund. De sjöng och berättade om Sven-Ingvars breda repertoar i den svenska musikhistorien. Även ett musikquiz stod på programmet  med roliga priser med anknytning till Värmland.
Det var ett 70-tal Aktiva seniorer som hörsammat inbjudan.
Till detta avnjöts också en härlig höstgryta vid vackert dukade bord.

Aktiva Seniorer, Grästorp gjorde ett andra studiebesök på Fazer i Lidköping,

Vi blev 9 st. som tog vara på detta tillfälle att få se hur vårt bröd bakas,

Vår guide hette Elvedin, och var mycket trevlig och han försåg oss med skyddskläder, så vi inte skulle sända med några hårstrån eller annat obehörigt i brödet.

 

Inne i bageriet rådde fotoförbud, och detta respekterade vi.

 Vi fick se hela tillverkningsproceduren av Fruktkusar som finns att köpa i affären.

Det var intressant att se, hur det var mycket automatiserat, och mest övervakades av personalen. Som extra bonus fick vi två förpackningar rykande färskt bröd med oss hem.

 Efteråt for vi alla till Skogshyddan för en fika, gott och trevligt och med en fin utsikt över Kinneviken och Kinnekulle.

 

 

Andra resan

Efter att hela vintern i grupper ha studerat Bohuslän ur alla aspekter och i skiftande ämnen var det dags för vår studieresa till landskapet.  Det var i arla morgonstunden vi kom iväg på vår 3 dagars resa till vackra Bohuslän. Vi for västerut mot Ljungskile på välkända vägar och hämtade guiden och reseledaren, Erik Malmhav från folkhögskolan i Ljungskile. 

 Vi tog Tjörnbroarna över till Tjörn, där vårt första stopp var vid Valla kyrka. Där berättades det om Margareta Huitfeldts intressanta liv. Hon föddes 1683. Familjen är gravsatt i ett gravkor bakom altaret och av alla intressanta, gamla gravstenar har det anordnats ett Lapidarium, på kyrkogården. Det är en samling äldre gravstenar, som sparats för eventuell forskning i framtiden.  Margareta Huitfeldt var en stor donator och vurmade för folkundervisningen. Hon donerade pengar till byggandet av Huitfedtska gymnasiet i Göteborg. Hennes hem var den stora gården SUNDSBY. Hon donerade även många inventarier i Valla kyrka, som altare, nattvardssilver och predikstol. Hon gjorde även stora donationer till fattiga och mindre bemedlade i socknen.

Därefter körde vi till Rönnäng, där vi drack vårt medhavda kaffe vid kajen, och därifrån tog vi båten till Åstol, ett fiskeläge och turisttillhåll ute på Marstrandsfjorden i det yttersta havsbandet. En liten rundvandring gjordes på ön med sin täta bebyggelse. En glass smakade gott i solskenet. Åter till fastlandet med sikte mot Skärhamn för lunch och en liten rundtur i samhället för att se Akvarellmuseet och även den stora ”bilhamnen”. Därefter åkte vidare till Klädesholmen för ett besök i Sillmuséet, som skildrade sillfisket under 1000 år. Två herrar berättade med stor inlevelse hur man fiskade och hur man arbetade på havet. En massa gamla fiskeredskap visade man med stolthet. Allt beledsagades av roliga fiskehistorier från gångna tider. Eftermiddagskaffet avnjöts på Sundsby säteri och middag fick vi på folkhögskolan. Den bestod av vildsvinsstek med legymer. Dagen avslutades med en mycket njutbar musikstund i den nya kyrkan på skolan, där två ungdomar underhöll kursdeltagarna med sång och musik. 

Före semestertiden, for vi genom flera nymornade turisterorter. Det snickrades och fejades lite här och var inför säsongen, och många var på väg till sina ”STUGOR”. Henån, Morlanda och badorterna på Orust rustade för sommargästerna, och vi styrde mot Malö och vidare över Flatö och Ängö med färja.

 Malö strömmar är en typisk tidvattenström, som vänder två gånger varje dygn, med ebb och flod. Vår starkaste tidvattenström. Saltstraumen i Nordnorge är ju välbekant för alla storfiskare. Den rinner ut och in genom Saltfjorden vid Bodö.

Vi stannade hos handelsman Flink på Malö och tog vårt medhavda kaffe, det bjöds även underhållning av vår guide. Ett flertal Taube visor sjöngs på kajen och en del passade på att handla lite hos Handelsman Flink. Turen gick vidare till ”Saltön” dvs. Grundsund, där det blev rundvandring, och vi fick se alla de berömda vyerna från TV-serien. Vi besåg även kyrkan, vars inredning gick i grönt. Därefter styrde vi kosan mot Lysekil för en vandring utefter kajen i strålande kvällssolsken.

 

På kvällen hade vi avslutningsfest på skolan och en västkustbuffé med allehanda produkter från havet, som räkor, havskräftor och olika västkustsallader, ostpaj m.m. serverades. Pricken över i var en blåmussla, som inte alla vågade smaka på. Efterrätten måste nämnas, det var en sorts extra god maräng/glasstårta med björnbär.

Onsdagen var hemresedag så vi tömde rummen på morgonen och packade våra väskor. Dagen började med en resa norrut till en känd hällristning kallad ”skomakarhällen” i trakten norr om Brastad, och där fick alla stiga av bussen och gå upp till hällen och studera bilderna. Vi identifierade ”skomakaren” och de övriga hällbilderna. Därefter gick resan vidare mot Smögen, där vi intog förmiddagskaffet på bron med den havs vida utsikten. 

 

Sotenkanalen, som en gång byggdes för att underlätta för den havsnära sjöfarten, var nästa äventyr. Visst hade man sprängt bort några berg för att räta ut kanalen, men färden med den lilla kanalbåten i lagom fart var en uppfriskande upplevelse. Lunchen på bryggan i Hunnebostrand smakade utmärkt. Här togs det sedvanliga gruppfotot. Färden gick vidare genom Bovallstrand till den gamla kyrkan i Svenneby. 

Det var en mycket intressant plats. Man kände historiens vingslag bland apostlarna och takmålningarna i det nästan 1000-åriga templet. Här satt det fint med en psalm, som vi alla stämde upp i.

Sist besökte vi Solhems Krukmakeri. Krukmakarens konst imponerade på alla och vi gick runt och besåg hans mycket vackra utställningshall. Leran var stengodslera och kunde knappt skiljas från porslin.

Men dagen började lida mot sitt slut, och vi vände söderut för att passera Uddevalla, och där gavs möjlighet för dem, som ville, att gå strandpromenaden, som delvis går på en hylla i berget mot Gustavsberg. 

De som ej gick promenaden, fick en rundtur ner till Gustavsbergs kurort. Efter återsamlingen bar det av hemåt. Ingemar avtackades, och vi kände oss trötta efter tre händelserika dagar på utfärd.

BEP